Cum se calculeaza necesarul casei de panouri solare?

Necesarul casei de panouri solare depinde de cât de mare este acoperișul, dar și de consumul de energie al acesteia. Înainte de a opta pentru sistemul de energie solară, uitați-vă la facturile de electricitate de anul trecut și veți afla care este consumul Dvs. mediu de energie electrică.

Mai jos aveți șase pași care trebuie urmăriți în determinarea mărimii panourilor solare de care aveți nevoie:

 • Adunați facturile vechi de energie electrică din ultimul an. Puteți contacta și compania care vă asigură alimentare cu energia electrică pentru o privire mai detaliată a consumului dumneavoastră. Odată ce aveți aceste date, trebuie să calculați consumul lunar de energie (kW/h) și costurile lunare.
 • Aflați care este partea acoperișului Dvs. care este îndreptată spre sud. Calculați această suprafață, pentru că ea va produce cea mai mare cantitate de energie solară. Puteți măsura acoperișul folosind Google Earth, sau măsurând acoperișul cu un metru liniar. De asemenea, puteți găsi aceste informații în contractul de construcție a casei sau în planurile de acoperiș.
 • Calculați cât de multă energie solară aveți nevoie în funcție de sistemul solar disponibil. Pentru a vă ușura munca, puteți folosi aplicația disponibilă aici.
 • Calculați de câte panouri solare aveți nevoie. După ce aflați suprafața acoperișului și cât de mare trebuie să fie sistemul de panouri solare de care aveți nevoie, puteți să calculați cu ușurință mărimea panourilor. Pentru a afla numărul de panouri care încap pe acoperișul casei Dvs. folosiți următorul calcul: suprafața acoperișului casei Dvs. (metri pătrați utili) se împarte la 14 (metri pătrați). Rotunjiți spre minim suma obținută și veți afla de câte panouri aveți nevoie.
 • Ultimul pas constă în calcularea mărimii panourilor de care aveți nevoie. După ce ați aflat câte panouri încap pe acoperișul casei Dvs., trebuie să împărțiți consumul de energie electrică la câte panouri puteți instala. Rezultatul calcului o să vă indice tipul de sistem de panouri solare care produc energia electrică necesară casei dumneavoastră. Acestea pot avea o capacitate mare sau medie de producție.

Înainte de a instala panourile solare, casa Dvs. trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 • Suprafața acoperișul trebuie să fie suficient de mare pentru a susține cel puțin două panouri solare
 • Panourile solare trebuie să poată primi lumină solară cel puțin 6 ore/zi
 • Nu există obstacole în direcția razelor solare
 • Panourile solare trebuie curățate regulat

Cantitatea de energie electrică produsă de sistemele solare este strict legată și de anumiți factori externi, care nu țin de mărimea sau puterea panourilor solare. Orele cu lumină solară sunt mai lungi în anotimpul de vară și, odată ce bateriile casei sunt încărcate la maxim, energia în surplus va fi irosită. Iarna, când zilele sunt mai scurte, s-ar putea să nu fie suficient de multă energie solară pentru a alimenta bateriile în totalitate.

Dacă aceste calcule vi se pare complicate, vă puteți ușura situația solicitând ajutorul celor mai buni specialiști, completând formularul din dreapta paginii.

Cum se calculeaza necesarul casei de panouri solare? 3.63/5 (72.50%) 32 votes

2 Comments

 • veron March 28, 2014 at 10:57

  Buna ziua , locuiesc in zona de sud a Romaniei mai exz. Oras Fetesti ,doresc sa stiu de cate panouri solare am nevoie pentru utilitatile casei . detin masina de spalat ‘frigider , pompa apa , becuri , va multumesc .

  • Alex Dumitrescu March 29, 2014 at 21:11

   Care este consumul mediu lunar? Il puteti vedea pe factura la curent si ar ajuta mult pentru o estimare. Un calcul estimativ se poate face numai stiind consumul mediu lunar, pentru a vă da un raspuns cat mai corect.
   O estimare ar fi de 12 panouri a cate 250W, dar e ceva foarte “din avion”. Oricum, veti avea nevoie de mai mult decat de panouri, instalatia fiind mult mai complexa (puteți vedea mai multe despre calculul consumului electric al casei aici: http://toppanourisolare.ro/utilizare/panourile-fotovoltaice-noaptea.html)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×