Acte necesare pentru racordare la reteaua electrica

Sistemele fotovoltaice au posibilitatea de racordare la reteaua electrica nationala (on-grid). Acest lucru vă permite să vindeți energia suplimentară produsă în sistmeul național, dar necesită și o serie de acte pentru primirea avizului de racordare.

Ce acte sunt necesare?

Panou fotovoltaic cu celule monocristaline

Cum să vă conectați la rețeaua națională de electricitate

1. Acte din partea administrației publice județene sau locale:

 • Certificat de urbanism
 • Autorizatie de constructie

2. Acte din partea operatorului retelei electrice la care se racordeaza instalatia

 • Aviz de amplasament
 • Aviz tehnic de racordare

3. Acte emise de ANRE

 • Autorizatie de înființare
  • numai pentru obiective energetice având puterea instalată mai mare de 1 MW
 • Licența de producere E-SRE
 • Calificarea pentru producție prioritară de energie electrică

Cât durează obținerea actelor?

Din momentul depunerii actelor necesare până în momentul racordării propriu-zise, perioada de obținere a avizelor este de circa 3-6 luni.

Care sunt costurile de branșare?

Costurile cu obținerea avizelor și branșarea propriu-zisă pot ajunge în jurul sumei de 3000 de Euro.

Care sunt modalitățile de branșare?

Vă puteți conecta la rețaua de electricitate națională în funcție de tensiunea produsă: monofazată sau trifazată.
Vă puteți instala, pentru măsurare, un contor reversibil sau 2 contoare – unul pentru consum și unul pentru producție. Vă recomandăm varianta cu 2 contoare. Chiar dacă implică costuri inițiale mai mari, aceasta este mai avantajoasă.

De ce 2 contoare?

Atunci când vă conectați la rețeaua națională de energie, unul dintre beneficiile dvs. va fi vânzarea unei părți a energiei produse către rețeaua publică (on-grid). Astfel, unul dintre contoare va fi folosit pentru consumul dvs. casnic, iar celălalt pentru a măsura energia vândută în rețeaua națională. Contorul on-grid costă în jur de 400 de Euro.

De exemplu: Dacă într-o lună sistemul dvs. fotovoltaic produce 1MW, iar dvs. consumați 1MW, în varianta cu un contor, la sfârșit de lună rezultatul este 0 (zero). Dacă, în schimb, aveți 2 contoare, în aceleași condiții, rămâneți cu bani, deoarece pe care îl vindeți reprezintă un venit mai mare decât cheltuiala cu cel consumat.

Pentru a primi mai multe informații legate de actele necesare racordării la rețeaua națională de electricitate, ar trebui să studiați acest articol din Monitorul Oficial. Totuși, pentru a fi siguri că procedați corect, veți avea nevoie de consultanța unor specialiști care au mai avut de-a face cu aceste proceduri.

Contactați-ne cu ajutorul formularuui alăturat și cei mai buni specialiști din zona dvs. vă vor contacta pentru a vă oferi sprijinul de care aveți nevoie, la prețuri competitive.

Acte necesare pentru racordare la reteaua electrica 4.00/5 (80.00%) 32 votes

6 Comments

 • Ferylla April 11, 2014 at 20:14

  As avea o intrebare in legatura cu costuriile de bransare
  De ce costa asa de mult? Eu vreau sa imi pui vreo 4 panouri de 250w pe balcon ca nu stau la casa si cu tot cu invertor nu ma costa mai mult de 1000 de euro (eu am lucrad 1 an de zile ca electrician la panouri solare deci nu se pune problema de montare sunt electrician si eletronist de meserie )deci chiar 3000 de euro pe o bransare la retea este exagerat de mult
  Multumesc

  • Alex Dumitrescu April 25, 2014 at 16:29

   Ca sa montati pentru livrare in retea trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

   Aprobari AC
   – cerere urbanism de la primarie
   – adunarea tuturor aprobarilor din cererea de urbanism: aviz ISU, gaz, electric, mediu, altele
   – obtinerea autorizatiei de construire (pentru a avea aprobarea ANRE trebuie autorizatie de construire indiferent unde sunt montate)
   – plata arhitectului pentru toate acestea, plus a unui proiectant pentru amplasarea panourilor (daca se va cere si studiu de rezistenta a cladirii atunci costurile sunt foarte mari, si credeti-ma ca si pentru 2-3 panouri de multe ori primaria cere si acest studiu)
   – plata inginer electric abilitat pentru proiecte electrice pentru faza DTAC

   ENEL (CEZ, E-ON)
   – proiect electric faza DTAC si pe urma faza DE
   – aviz de amplasament
   – daca se cere se face analiza incarcarilor electrice in zona
   – aviz tehnic de racordare
   Asta ar fi in mare (pentru ca cele mai marunte pot sa fie mult mai multe) ce ar trebui sa faca cineva pentru a debita in retea.

   Totusi, credem ca va complicati, gandindu-va la o racordare in retea in Romania, unde nici o companie nu plateste energia erogata in retelele de joasa tensiune. In plus, suma de 1000 de Euro este pera mica pentru respectivele echipamente. Este posibil ca, daca le aveti deja, acestea sa nu fie de cea mai buna calitate si astfel sa se justifice aceasta suma.

   Vă sfatuim sa ne lasati datele dvs. de contact cu ajutorul formularului din dreapta paginii, pentru ca instalatorii nostri parteneri sa va consilieze in vederea altor solutii FV.

 • Ionel July 8, 2014 at 20:15

  pentru puterea de 14KW se merita sa facem atatea acte? Mentionez ca avem deja Panourile si manopera nu stim care sunt pasii care trebuiesc urmati

  • Alex Dumitrescu July 18, 2014 at 16:29

   În România, facilitățile fiscale pentru racordarea la rețea sunt minime, pe lângă eforturile uriașe – ca timp și bani investiți. Noi vă recomandăm să nu vă racordați, dar rămâne decizia dvs. ce veți face.

  • Paul November 9, 2014 at 03:33

   Eu ma gândeam că la 5 KW se merită să te racordezi deja.
   Pe principiu că sunt perioade în care produci curent și nu consumi atât pe cât produci, pur și simplu stai cu acumulatorul plin, pe când dacă ești conectat la rețea, această energie nu e risipită.
   Intenționez să mă documentez mai mult în această privință.
   Dacă te racordezi la rețea mai e nevoie să cumperi și un acumulator?
   Eu sunt de părere că e normal să ai părerea unui arhitect și a unui inginer constructor și cu atât mai mult a unui inginer electric.
   Chiar dacă acum formalitățile sunt mai greoaie, cred că e necesar să se vadă că oamenii își pun panouri și au nevoie de sprijin și din partea autorităților, care vor încuraja din ce în ce mai mult demersul.

 • Andrei July 30, 2014 at 12:30

  Buna ziua, as vrea sa imi deschid un mini parc fotovoltaic de 367mw pe an. Care ar fi costurile de racordare? Si ce pret credeti ca as primi pe mw? O zii buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×