Voi avea electricitate de la panourile fotovoltaice noaptea?

Pentru a avea electricitate de la panourile fotovoltaice și noaptea, soluția optimă este destul de simplă: stocarea energiei.

Pentru a stoca energia pe care panourile solare o produc în timpul zilei, este necesară utilizarea bateriilor (sau, în limbaj tehnic, baterie de acumulatori). Avantajul acestei soluții este că bateriile au o durată de viață lungă (între 5 și 10 ani). Dezavantajul ar fi că această soluție este destul de costisitoare, însă investiția va fi amortizată în timp.

Capacitatea bateriei se dimensionează în funcție de necesarul zilnic de consum și de distribuția acestuia pe intervale de timp. Pentru aplicațiile fotovoltaice stand-alone sau autonome, acumulatorii funcționează alternativ zi-noapte.

Durata de viață a bateriei este determinată de:

 • numărul de cicluri încărcare-descărcare
 • modul și timpul de exploatare
 • adâncimea de descărcare

Acești indicatori sunt specificați în fișa tehnică a bateriei de acumulatori. În funcție de informațiile specifice, se poate estima durata lor de viață.

Capacitatea unei celule sau a unei baterii este masurată în amperi oră (Ah). Această unitate de măsură este produsul dintre curentul furnizat și cât timp acesta circulă.

Acumulatori sistem solar

Acumulatori sistem solar

De exemplu: Dacă o baterie de 12V poate da 20A timp de 10 ore, aceasta are capacitatea de 200 Ah (fiind uzual numită baterie de ”200 de amperi”). Cum tensiunea este de 12V, energia totală stocată este de 200*12=2400Wh sau 2.4kWh.

Pentru a menține în condiții optime durata de viață a bateriei de acumulatori, este recomandată stabilirea capacității acesteia la o valoare de aproximativ 3-5 ori mai mare decât necesarul de consum zilnic. În sezonul rece și în perioadele cu vreme instabilă, elenergia fotovoltaică este foarte importantă. De aceea, bateriile trebuie să aibă rate de auto-descărcare mici și un bun randament. În general, acest tip de baterii sunt în așa fel create, încât să se încadreze într-o rată de descărcare de aproximativ 3% pe lună.

Randamentul este calculat în trei moduri:

 • randamentul de încărcare
  • este dat de procentul de sarcină pusă într-o baterie care poate fi recuperată (în general 85%)
 • randamentul tensiunii
  • reflectă faptul că tensiunea în timpul descărcării este mai mică decât cea din timpul încărcării
 • randamentul energetic
  • este dat de produsul randamentelor de încarcare și cel al tensiunii (în general 75%)

Dacă bateriile nu sunt descărcate sub nivelul de 30%, rezistă la câteva mii de cicluri de încarcare-descărcare.

Performanțele bateriilor sunt influențate de factori precum:

 • temperatura mediului ambiant
 • nivelul de umiditate
 • calitatea curentului electric descărcat

În general, se identifică fluctuații zilnice ale luminii și ale consumului, precum și fluctuații sezoniere. Pe timpul sezonului cald, când cerul este senin, bateriile se vor menține încărcate la maxim. Astfel, consumul va fi scăzut, mai ales că nopțile verii sunt scurte.

Problematic este în schimb anotimpul rece, însoțit de cer înnorat. Consumul este mult mai mare, iar bateria se descarcă mai repede. Statisticile anuale ale ciclurilor de încărcare-descărcare în sistemele fotovoltaice sunt de multe ori aleatorii și prezentate în mod neregulat. În momentul achiziționării bateriilor, trebuie să luați în considerare ce obiceiuri de consum de electricitate aveți, precum și metodele de îmbunătățire a acestuia (cum puteți reduce consumul electric).

Înainte de achiziționarea un sistem de panouri fotovoltaice, este recomandată înlocuirea consumatorilor tradiționali cu alții identici, dar mai eficienți ca și consum de energie. În acest sens, trebuie stabilit consumul și consumatorii.

Pentru sistemele solare termice, energia termică (apa încălzită) poate fi stocată într-un puffer (boiler) și folosită pe timp de noapte, când panourile solare nu produc energie. Astfel, veți maximiza randamentul acestora.

Pentru o ofertă gratuită și mai multe informații, vă rugăm să ne contactați folosind formularul alăturat.

Voi avea electricitate de la panourile fotovoltaice noaptea? 4.10/5 (82.00%) 20 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×