Cuptorul solar, o modalitate de a găti eco

V-ați întrebat vreodată ce să faceți cu o oală spartă? Gătiți în ea, desigur! Chiar dacă în România nu avem încă o mișcare a gătitului solar, iată câteva informații legate de acest subiect, care poate vă vor stârni interesul! Deci, sacă sunteți interesați să încercați gătitul solar pentru prima oară, probabil ar trebui să vă întrebați dacă ar trebui să vă construiți singur un cuptor solar sau ar trebui să vă cumpărați unul gata făcut.

Cum funcționează un cuptor solar?

Cuptor Solar Heavens Flame

Cuptor Solar Heavens Flame

Conform Wikipedia, un cuptor solar este un dispozitiv care utilizează energia directă a razelor solare (căldura solară) pentru a încălzi, găti sau pasteuriza mancăruri sau băuturi. Marea majoritate a mașinilor de gătit solare sunt dispozitive low-tech, relativ necostisitoare. Datorită faptului că nu utilizează nici un combustibil pentru a funcționa, multe organizații non-profit promovează utilizarea lor, în încercarea de a reduce consumul de combustibili fosili (în zonele cu populație săracă, mai ales), dar și împotriva poluării aerului și a deșertificării, cauzată de defrișările pentru lemn de foc.

Gătitul solar este o formă de gătit în afara casei, și este adesea utilizat în situații în care consumul de combustibil este imposibil sau chiar nerecomandat, din cauza pericolelor ridicate de incendii.

Avantaje și dezavantaje ale cuptoarelor solare

Câteva dintre cele mai des invocate avantaje ale cuptoarelor solare sunt date de ușurimea de construire, dar și de faptul că sunt ieftine, ele pot fi făcute din o multitudine de materiale. De asemenea, pot fi transportate ușor, având posibilitatea de a fi împăturite pentru transport. Cele sub formă d epanou curbat, au avantajul de a avea o putere de gătire mare, având multiple unghiuri de captare a energiei solare. Unele cuptoare solare au avantajul de a rezista la apă, dar aceasta depinde de model.

Cuptor solar CooKit

Cuptor solar CooKit

Există și dezavantaje ale cuptoarelor solare, care diferă în funcție de model. Totuși, câteva limitări generale se referă la limita de a găti (1-2 vase cu mâncare), precum și la faptul că pot afecta vederea, dacă nu suntem atenți. Unele modele au neajunsul de a trebui întoarse mai des, în funcție de poziția soarelui, iar altele nu funcționează decât cu soarele sus pe cer, la ora prânzului.

În lume, gătitul solar este cel mai adesea utilizat în zonele extrem de încălzite de către Soare, precum Tropicele și Ecuatorul. Totuși, el a început să prindă și în zone cu climă mai temperată, precum Regatul Unit sau SUA. Mai mult, în Statele Unite a fost înființată Convenția pentru Gătit Solar, ediția din 2014 urmând a avea loc în weekend-ul 17-19 iulie, la Sacramento, în California.

Gătitul solar sub lupă

În cele ce urmează, vă prezentăm un filmuleț despre cum vă puteți folosi de puterea soarelui, dacă locuiți în zone mai puțin “tropicale”, dar totuși vreți să beneficiați de energia solară.

(Visited 3,075 time, 8 visit today)

One Comment

  • Petre Ilciuc June 18, 2015 at 16:46

    Imi place ideia, acuma pot si eu sa gatesc ECO cand sunt pe drum 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×