Drumurile solare au devenit realitate

Imaginați-vă următoarea nebunie: toate drumurile ar fi acoperite cu celule fotovoltaice în loc de asfalt, și ar produce energie electrică întreaga zi, gratuit!

Celule fotovoltaice în loc de asfalt

Această idee este mai mult decât o utopie, ea există în fază de start-up în Statele Unite, pornită sub numele Solar Roadways, de către Scott și Julie Brusaw. Ei au calculat că în SUA sunt aproape 46.000 de mile pătrate (aprox. 75.000 km pătrați) de drumuri asfaltate. Dacă toate acestea ar fi acoperite cu panouri solare în loc de asfalt, ar produce 14 trilioane de kWh. Toată această energie ar fi de ajuns pentru a alimenta toată America timp de un an și chiar de trei ori mai mult!

Provocarea construcției

Celulele solare sunt extrem de delicate, fiind afectate de factor natural, precum grindina mai mare. Atunci cum ar putea rezista unui camion uriaș cu 18 roți?! De aici le-a vent ideea ingenioasă a unor panouri solare triple, special pentru drumuri!

Suprafața solară pentru drumuri va fi construită din sticlă special întărită și texturată, construită să reziste celor mai grele încărcături. Signalistica și marcajele rutiere vor fi inteligente, bazate pe lumina LED, iar suprafața celulelor solare va fi încălzită cu elemente speciale, pentru a le proteja de zăpadă și gheață.

Sticla este îndeajuns de transparentă pentru ca delicatele celule solare să fie stocate în stratul al doilea. Un panou cu microprocesor este adăugat, având senzori pentru a detecta temperatura și greutatea care traversează suprafața drumului, returnând informații pentru elementele de încălzire și LED-uri. Acestea pot chiar detecta momentul în care copiii se pregătesc să intre pe drum, iluminând semnale STOP, corespunzător.

În cele din urmă, stratul de jos distribuie energia electrică de-a lungul rețelei. Acest strat va putea fi folosit inclusiv pentru “acomodarea” cablurilor electrice, a liniilor telefonice și de internet, eliminând nevoie de stâlpi. Cei de la Solar Roadways se gândesc chiar la utilizarea tehnologiei inducției electrice pentru a alimenta mașinile electrice, în timp ce străbat drumurile solare!

În 2011, Solar Roadways a primit un grant de 750.000$ din partea Administrației Federale a Autostrăzilor pentru a construi un prototip de parcare solară. Proiectul a fost finalizat luna trecută, având celule solare cu funcționalitate completă, LED-uri, elemente de încălzire și o suprafață din sticlă texturată.

Având în vedere interesul major asupra acestei noi tehnologii, următorul pas este acela de a porni manufacturarea pentru uz comercial. O campanie de crowdfunding a fost inițiată în 21 aprilie pe Indiegogo, pentru a strânge banii necesari pentru construcția unei fabrici și angajarea unei echipe.

Autostrada inteligentă

În același timp, o firmă de inginerie din Olanda a creat cu succes o autostradă inteligentă, cu drumuri care strălucesc în întuneric (glow-in-the-dark). Primul prototip de 500 de metri al autostrăzii inteligente a fost lansat săptămâna trecută în Olanda, arătând posibilitățile de a extinde tehnologia și în alte arii.

Pe lângă faptul că arată incredibil de bine, acest tip de drumuri vor face condusul pe timp de noapte mult mai sigur, în timp ce vor elimina (sau cel puțin vor reduce mult) nevoia de iluminat stradal.

Marcajele rutiere sunt făcute cu vopsea care conține pudră foto-luminiscentă, care se încarcă ziua și au o strălucire verde noaptea.

smart-highway

smart-highway-1

smart-highway-2

smart-highway-3

(Visited 970 time, 1 visit today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×