Este sfera solară viitorul energiei solare?

Nu este ușor să transformi energia solară într-o sursă de curent foarte des folosită. Panourile solare nu pot transforma toată lumina care se reflectă în energie electrică bună de folosit.
În prezent, cea mai bună rată de conversie solară este de 21,5% pentru produsele din comerț, iar prototipurile oamenilor de știință ajung la 44,7% eficiență, iar unele produse inovative susțin că ajung la o rată de conversie de 80%.

Cu toții știm că soarele e cea mai puternică sursă de energie de pe pământ. De mai mult de 40 de ani, Știința ne-a ajutat să transformăm această sursă în energie electrică. Problema este eficiența scăzută: 80% din panourile solare din întreaga lumea, au o performanță de 15% sau mai scăzută, dar dacă panourile solare nu sunt folosite, media pierderilor anuale ajunge până la minus 70%.

Putem scoate mai multă energie din soare

O parte bună de îmbunătățit: captarea unei cantități mai mare de lumină. Un proiect nou ne-a atras atenția. Este vorba de sfera de sticlă umplută cu apă dezvoltată de Rawlemon. Sfera- o lentilă puternică- concentrează lumina solară într-un colector și folosește până la 30% din eficiența sa. Sfera poate să se rotească urmărind soarele pentru a maximiza cantitatea de lumină capturată. Colectează până la 70% din energia solară, față de panourile solare.

Conceptul

Au trecut printr-un lung proces de creație și cercetare, de la primele studii, concepte și schițe la modelare 3D, calcule și prototipuri, multe studii ale lentilelor, ajungând la măsurarea performanței și valorile energiei transmise. Prin aceste teste, au ajuns la concluzia că lentila cea mai bună, trebuie să aibă o formă care să fie capabilă să conducă energia, dar și să atragă lumina difuză.

În sfârșit, au ajuns la prima expertiză a modului de fațadă cu componente de celuleMultijunction (pentru aplicații spațiale); realizat în Ianuarie 2013, în centrul certificat Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg din Germania. Această expertiză tehnică demonstrează potențialul ridicat al sistemului de celule Multijunction care funcționează numai cu ajutorul unui sistem concentrator. Folosind celule cu o eficiență mare, am redus suprafața celulelor la 1%, în comparație cu aceeași energie consumată de celulele de silicon tradiționale. În combinație cu axa de urmărire duală, sistemul noastre alimentează de două ori mai mult, puterea unui panoul convențional. În plus, aria mai mică a celulele duce la un consum de dioxid de carbon redus pentru că producția acestora necesită mai puține materiale semiconductoarea sau alte materiale de construcție.

Această sferă de sticlă, perfect rotundă, este munca unui arhitect german numit Andre Broessel, care a început s-o construiască în 2011 cu scopul de a face energia solară mai eficientă și mai ieftină, o tehnologie care să fie pentru oricine, oriunde.

Rawlemon are puterea necesară pentru a depăși panourile solare tradiționale. Pe scurt, așa funcționează: sfera de sticlă e umplută cu apă care mărește razele solare de 10000 de ori, făcând posibilă captarea chiar și luminii lunii sau a soarelui într-o zi întunecată. Unde sunt panourile solare plasate? Micile panouri sunt situate chiar sub sferă, unde sunt lovite de razele de lumină mărite.

Practic, sfera lui Rawlemon este o lentilă – cu formă de sferă care refractează lumina într-o rază puternică și concentrată- al cărei mecanism există de secole.

Frumusețea stă în ochiul privitorului, dar mulți oameni cred că panourile fotovoltaice arată inestetic, fiind o problemă în unele cartiere. O îmbunătățire pot fi modulele solare. Modulele solare pot fi fabricate să arate ca o țiglă normală. Dar țiglele solare nu se pot mișca în funcție de soare și nu pot concentra lumină fără să fie atașate unui mecanism care se învârte. Așa că, soluția sferei solare pare a suna bine pentru mulți.

La final, succes acestei tehnologii stă în costul și robustețe. Prețurile panourilor solare tradiționale încep să scadă, deci vorbim despre un cost competitiv. O mare sferă de sticlă poate fi foarte fragilă și ușor de spart și poate deveni foarte periculoasă în caz de spargere.

Dar dacă aceste prototipuri pot fi construite ieftin și protejat de spargere, clădirile din viitor pot fi dotate cu așa ceva. Producerea și obținerea de certificări este un proces birocratic îndelungat, care ar putea să încetinească rata de adopție a sferelor solare.

Sursă imagini

(Visited 1,385 time, 1 visit today)

One Comment

  • Iulia January 14, 2015 at 11:09

    Votez pentru sferele solare, amplasate prin oras ar putea face zonele urbane sa arate precum in filmele stiintifico-fantastice, dar nu cred ca panourile solare vor pierde din teren in fata sferelor. Gandindu-ma in principal la costurile de productie care ar trebui sa fie si sa ramana permanent mai mici pentru realizarea unor elemente plane fata de elemente sferice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×