eficienta header

Ghid pentru un birou eficient energetic (I)

Vă întrebați dacă trucurile pentru economisirea energiei chiar funcționează? Fac ele diferența pe termen lung? Top Panouri Solare vă dezvăluie câteva detalii din spatele scenei, legate de eficienta energetica a biroului dvs.

Cea mai simplă variantă de a afla dacă aveți casa sau biroul eficiente din punct de vedere energetic este de a face un exercițiu de eficiență. Este atât de simplu precum închiderea tuturor becurilor atunci când nu le folosim? Nu, pentru că pierderile de energie au loc atât atunci când echipamentele sunt în stare de funcționare, cât și atunci când acestea sunt oprite. De fapt, eficiența energetică este legată de mai multe decât de energia electrică: combustibil, apă, aer și chiar mâncare.

Graficul eficienței energetice

Graficul eficienței energetice

Pentru a ne lega puțin de trendul “zen”, ne putem verifica biroul sau casa pornind de la cele 5 elemente de bază ale mitologiei asiatice:

 • Aer – circulația aerului proaspăt și energia utilizată pentru a furniza aer proaspăt
 • Apă – cantitatea de apă consumată zilnic și energia utilizată pentru a pompa apă
 • Energie – energia utilizată pentru electricitate, iluminat, gătit, încălzire și alte scopuri
 • Lumină – utilizarea iluminatului artificial și eficiența energetică a acestuia
 • Pământ – materialele utilizate în construcția clădirilor

Aer

Circularea aerului proaspăt este crucială, mai ales în spațiile de birouri. Ideal ar fi ca orice clădire să dețină aerisiri în toate cele  4 puncte cardinale. Cum însă nu trăim într-o lume ideală, trebuie să ne descurcăm cu puțin aer proaspăt în clădirile închise aproape ermetic… Iată câteva puncte pe care le puteți verifica pentru a vedea dacă beneficiați de are condiționat furnizat corect:

 • Verificați ca aerul rece să nu poată ieși prin guri de erisire sau our și simply uși deschise. Toate încăperile în care aveți are condiționat ar trebui să beneficieze de uși cu închidere automată, dacă sunt într-o clădire de birouri.
 • O greșeală des întâlnită este plasarea bucătăriei în zone centrală a clădirii, acolo unde există o concentrare a aerului condiționat. Încercați să poziționați această încăpere în zone marginale, cu circulație naturală a aerului.
 • Unele zone ale clădirii se încălzesc mai repede decât altele, iar motivul este orientarea către soare. O soluție simplă este să evitați să puneți geamuri pe zona vestică a clădirii sau să montați geamuri cu antireflex, pentru a evita efectul de seră
 • Mențineți temperature ambiantă înre 22 și 24 grade Celsius
 • Pentru clădirile fără aer condiționat, o soluție de luat în considerate sunt răcitoarele de aer (air cooler), deoarece răcesc și umidifică aerul, în același timp. Ventilatoarele nu sunt o soluție bună, deoarece acestea recirculă același aer. O variantă de ventilator efficient este cel incorporate în tavan, deoarece elimină aerul calf din încăperi. Oricum, pentur această soluție de aerisire este nevoie să menținem ferestrele deschise, pentru a păstra fluxul de aer proaspăt.

Apă

Consumul de apă din birouri este un alt aspect legate de care putem economisi energie. Risipa de apă are loc din două motive de care trebuie să ținem cont: obiceiuri și neglijență. Cel mai adesea, risipa de apă apare la toalete și oficii.

 • La bateriile de apă din toalete și oficii trebuie instalați senzori, care să asigure un consume adecvat și optim al apei.
 • Spălatul correct al vaselor trebuie correlate cu consumul de apă pentru această activitate.
 • Rezervoarele de la toaletă trebuie reglate astfel încât să nu se reverse, dar nici să nu rămână goale

În articolul următor, vă vom împărtăși câteva secrete despre eficiența energetică legată de Energie, Lumină și Pământ!

(Visited 452 time, 1 visit today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×