SolarCoin_Featured

SolarCoin: noua monedă pentru energie solară

Așa cum creșterea spectaculoasă a BitCoin a arătat-o, stabilirea unei noi monede nu mai este în exclusivitatea prerogativa guvernelor și a băncilor centrale. Adam Leach a făcut o analiză asupra posibilității ca SolarCoin (Moneda Solară) să ducă la impulsionarea producției de energie solară, în timp ce ar putea produce și beneficii suplimentare pentru adepții săi.
În procesul stabilirii valorii unei noi monede, percepția joacă un rol extrem de important. Să luăm o zi ca exemplu: ca timp, fiecare zi are 24 de ore. Dar dacă o zi este însorită, iar alta ploioasă, cei mai mulți oameni vor pune o valoare mai mare asupra zilei însorite. Același lucru se aplică și unei monede. 

Monetizarea în era digitală

Solarcoin

Solarcoin

Pornind de la faptul că o monedă valorează în funcție de cum este percepută, o unitate dintr-o monedă digitală numită SolarCoin poate fi în aceeași măsură unitate de schimb valutar și generator pentru producția de energie solară. Chiar dacă SolarCoin este o inițiativă nouă (a fost lansată la începutul lui 2014), ideea a pornit acum câțiva ani. Într-o lucrare numită “DeKo: Un protocol pentru valutele susținute de electricitate”, Nick Gogerty și Joseph Zitoli, figuri marcante pentru SolarCoin, propun ca guvernele să poată susține o monedă valorică cu contravaloarea în unități de energie electrică.

Când monedele digitale au început să crească, fără a avea nevoie de sprijin din partea băncilor centrale, Gogerty și o echipă de voluntari din întreaga lume au înființat Fundația SolarCoin, utilizând aceeași tehnologie care stă la baza BitCoin, creând o valută pentru noua eră digitală, denumită SolarCoin sau – pe scurt – SLR.

Având în vedere că abia a fost lansată, este dificil de prezis felul în care funcționează, comparativ cu bine-cunoscutele monede tradiționale precum Euro sau Dolarul American. Dar BitCoin, care este deja stabilizat și funcționează într-o manieră similară, poate fi folosit pentru a încerca o predicție. La momentul scrierii acestui articol, un Euro valorează 1.37$, în timp ce un BitCoin valorează peste 600$. În spatele acestor calcule stau fundamente solide în economie sau programarea computerelor, dar nu ne vom concentra asupra lor în acest articol.

Fundamentul filozofic pentru BitCoin este acela că valoarea unei monede ar trebui să fie dată de oamenii care o utilizează, nu de către guverne sau bănci centrale. A început ca o modalitate de a face tranzacții între inițiatorii mișcării, dar curând a ajuns la o cerere atât de mare, încât valoarea unei singure unități a ajuns la 1.242$!

BitCoin este o monedă ca oricare alta inclusiv prin prisma faptului că este limitată cantitativ, iar pentru a “produce” mai multe este nevoie de “minerit”. La fel cum căutăm aur în pământ, pentru BitCoin utilizăm puterea computerelor, care rezolvă probleme matematice, care o dată rezolvate, dezvăluie un șir de cod care va fi transformat în monedă.

La fel ca și BitCoin, Solar Coin are un motor ideologic care stă la baza sa, precum și potențialul de a deveni mai valoros decât o monedă de o liră sterlină, de exemplu. Dar, în loc să elimine intervenția băncilor centrale, SolarCoin urmărește scăderea importanței pe care o acordăm combustibililor fosili, crescând investițiile în energia solară. ceea ce o doferențiază de BitCoin este modalitatea de generare a monedei: pe lângă “minerit”, persoanele care produc electricitate primesc 1 SolarCoin pentru fiecare 1MWh produs și verificat.

Impactul financiar

Până în ce punct va conduce SolarCoin la generarea energiei solare? Acest lucru depinde de valoarea percepută a valutei. Într-un schimb efectuat pe Twitter, un utilizator a achiziționat 1000SRL la prețul de numai 50$. Dar astfel de evaluări, atât de scăzute, sunt specifice începuturilor unei monede și este improbabil să rămână astfel. Dacă valoarea percepută a SolarCoin va ajunge totuși la cea a BitCoin, atunci motivația oamenilor să producă electricitate cu ajutorul panourilor solare va crește semnificativ.

Certificatele verzi în România

În România, Guvernul acordă stimulente care ne pot duce cu gândul la SolarCoin, acestea numindu-se Certificate Verzi. Modalitatea lor de funcționare este asemănătoare și probabil mai la îndemână pentru producătorii casnici: pentru fiecare 1MWh produs, un producător de energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice va primi 2 Certificate Verzi. Echivalentul unui Certificat Verde a fost redus printr-o Ordonanță de Guvern de la 55 de Euro la 30 de Euro. Totuși, nu aceasta este problema cu acestea, ci instabilitatea legislației și faptul că, de la un an la altul, nu ne putem baza pe ceva sigur din acest punct de vedere.

(Visited 506 time, 1 visit today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×