În cât timp îmi amortizez investiția în panourile solare?

amortizare panouri solare

Instalarea panourilor solare

Poate ai deja panouri solare sau te gândeşti să investeşti în aşa ceva. În acest caz, sigur te gândeşti în cât timp sunt amortizate costurile.

Vestea bună este că totul depinde de modul în care panourile sunt instalate şi folosite. Dacă atenţia este sporită, amortizarea se poate face în aproximativ 5 ani. După care, poţi spune că te bucuri de energia solară gratuit.

Pentru că utilizarea este esenţială în amortizare, îţi propunem mai jos câteva modalităţi prin care atât panourile solare termice cât şi panourile fotovoltaice pot fi eficientizate şi folosite cât mai smart.

În felul acesta, perioada de amortizare poate fi şi ea scurtată.

Panouri solare termice mai eficiente

panou-solar-termic

Folosite pentru încălzirea apei menajere, a piscinelor sau bazinelor, panourile solare termice sunt soluţia perfectă pentru familii sau afaceri.

Sunt dependente, desigur, de condiţiile meteorologice şi expunerea la soare cât mai îndelungată. Este important ca lumina să nu fie obstrucţionată, iar panourile să fie amplasate în unghiuri care să permită căderea luminii cât mai mult în timpul zilei.

În ceea ce priveşte energia solară, este gratuită, nepoluantă şi nelimitată. Când vine vorba de panouri solare termice, utilizarea şi montarea corectă poate acoperi până la aproximativ 60 – 80% din necesarul de apă caldă iarna, în timp ce vara ajunge la 100%.


Panouri fotovoltaice mai eficiente

Panourile solare sunt tot mai utilizate pentru obţinerea energiei electrice şi pentru reducerea costurilor cu utilităţile.

Ce e bine de ştiut este că producţia de energie electrică este influenţată de câţiva factori. Printre aceştia se numără:

 • expunerea cât mai mare la soare,
 • condiţiile meteorologice,
 • obstacolele ce pot obstrucţiona accesul la lumina directă a soarelui, cât şi
 • unghiul şi poziţia în care sunt instalate panourile.

O altă soluţie pentru eficientizarea panourilor fotovoltaice sunt suporturile dinamice (solar tracker). Cu ajutorul acestora panourile se rotesc şi urmăresc poziţia soarelui. În felul acesta se obţine maximum de expunere directă în timpul zilei.

De gratuitatea energiei solare te bucuri şi în cazul panourilor fotovoltaice. Are un cost de 0 lei / KWh.

Statisticile şi calculele făcute de majoritatea producătorilor arată că utilizarea şi montare corectă al unui sistem de panouri solare ajută la reducerea cheltuielilor de energie electrică în proporţie de 50% – 70% în medie pe an, dar poate ajunge chiar şi la 100% în perioada verii.

Crește valoarea locuinței

Poate iniţial nu te gândeşti, însă prin instalarea de panouri solare valoarea casei tale creşte cu cel puţin 20%, deoarece acestea ajută la reducerea costurilor de întreţinere.

Fie că te hotărăşti să achiziţionezi sau să îţi construieşti propriul sistem de producţie a energiei alternative, calitatea materialelor şi utilizarea atentă sunt lucruri ce e bine să te preocupe.

Pentru aceasta îţi punem la dispoziţie o serie de tutoriale şi sfaturi pentru conceperea acestora la standarde cât mai ridicate.

Contactează-ne pentru mai multe informații

Suntem disponibili să-ți răspunem la orice întrebare legată de costurile de amortizare a investiției în panouri precum și să te ajutăm pentru alegerea sistemului optim.

(Visited 9,221 time, 10 visit today)

5 Comments

 • Cat May 6, 2014 at 09:29

  Parerea mea e ca nu merita investitia in sistemul de incalzire a apei menajere. Vara am factura la gaze de 30 – 50 ron, ceea ce este infim (si include si gatitul, nu doar incalzirea apei). Investitia este necesara doar atunci cand nu exista alternativa.

  • Alex Dumitrescu May 13, 2014 at 12:09

   Aveti un sistem solar instalat? Care sunt diferentele la factura pe care le resimtiti in anotimpul rece?

 • Eugen July 31, 2014 at 15:46

  Am inteles ca energia solara este gratuita si nu polueaza, bla bla bla, in realitate pe nimeni nu intereseaza asta foarte mult, atit in Romania si nici in alte tari. In final ne intereseaza costurile si in cit timp se amortizeaza investitia….
  Pe mine personal m-ar interesa cit de usor si care sunt sansele reale sa investesti intr-o instalatie solara pentru a furniza energie in reteaua nationala. Am o casa la tara pe care o folosesc pentru vacanta si ma gindesc ca as putea sa investesc. Sunt convins insa ca acest sistem stufos si tipic romanesc de a obtine aprobarile necesare nu imi v-a permite sa cistig un singur leu din distribuita energiei in reteaua nationala fara prea mult efort, investitie si mai ales SPAGA…mai mult decit atit este descurajaor…

  • Alex Dumitrescu August 4, 2014 at 10:48

   Domnule Eugen, aveți dreptate în privința banilor recuperați: veți reuși doar să obțineți un fel de credite, pe care nu le veți putea transforma în bani, conform legilor în vigoare. Ceea ce dați în rețea vi se compensează cu ceea ce consumați. Cel mai bine este să vă instalați un sistem care să acopere doar nevoile dvs.

 • valentin September 10, 2015 at 11:13

  Buna ziua.Va rog frumos am nevoie de un nr de tel din programul casa verde dar din Bucuresti ca am facut lucarea si nu au intrat banii.Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×