Cum aleg cel mai bun invertor?

Invertorul este o componentă foarte importantă a instalaţiei de panouri solare. Acesta captează energia generată în curent continuu şi o tranformă în curent alternativ, corespunzător nevoilor consumatorilor electrici din gospodăria Dvs.

Principalul beneficiu al invertorului este protejarea reţelei electrice şi bunurile conectate la aceasta, precum şi sistemul de panouri solare în sine. Acesta oferă protecţie împotriva supra-alimentării reţelei de tensiune și a blocajelor în cazul unor defecţiuni la panourile solare.

Invertor

Invertor

Specificaţii tehnice generale pentru invertoare:
Putere de ieşire: 1 – 200 KW
Greutate: ~ 10 – 17 kg
Voltaj de ieşire: 230 V AC
Tip: invertor curent continuu – curent alternativ (DC/AC)
Curent de ieşire: ~ 7 – 9 A
Frecvenţă de ieşire: 50 Hz
Voltaj de intrare: max. 500 V DC

Ce trebuie să aveți în vedere legat de invertor?

1. Conformitatea
Atunci când doriţi să achiziţionaţi un invertor, trebuie să aveţi în vedere dacă acesta corespunde cu normele Uniunii Europene. Un specialist în montarea panourilor solare fotovoltaice vă poate sfătui cu exactitate legat de tipul de invertor de care aveți nevoie.

Atenție! Un invertor prost conceput vă poate pune viaţa în pericol şi/sau poate produce daune panourilor solare. Întotdeauna alegeţi acele modele de invertoare care sunt certificate ca fiind sigure şi eficiente.
2. Tipul invertorului
Există două tipuri de invertoare din care puteţi alege:

 • invertoare cu transformator
 • inventoare fără transformator

Inventoarele cu transformator oferă posibilitatea de a regla tensiunea de ieşire, sunt mai grele şi puţin mai zgomotoase, dar mai ieftine. Invertoarele fără transformator scot o singură tensiune şi sunt mult mai eficiente, dar au dezavantajul de a fi mai scumpe.
3. Capacitate şi dimensiune
Chiar dacă veți fi tentat să cumpăraţi un invertor de capacitate maximă, alegeţi unul care să corespundă nevoilor dvs. Dimensiunile acestuia trebuie să fie direct legate de numărul de panouri solare pe care doriţi să le instalaţi şi de cantitatea maximă de energie pe care acestea o produc. Astfel, acesta va suporta energia produsă fără să aducă daune instalaţiei electrice sau echipamentelor aferente.
4. Eficienţă
Un invertor transformă radiaţiile solare captate de panouri în energie electrică. În timpul procesului există pierderi, astfel încât trebuie să aveți în vedere achiziţionarea unui invertor care să minimalizeze cantitatea de energie pierdută. Un invertor de calitate medie are o eficienţă cuprinsă între 93% şi 95%, în funcţie de model.
5. Impermeabilitate
Invertorul va fi expus condiţiilor meteorologice. Aveți la dispoziţie două alternative pentru a-l proteja: puteţi alege o carcasă impermeabilă sau un model de invertor care are deja încorporat o protecţie. Ambele opţiuni au preţuri suplimentare.
6. Afişajul
Un invertor bun va avea afişată cantitatea de energie produsă de panourile solare şi timpul de funcţionare. De asemenea, unele invertoare pot transmite date direct către calculatorul personal, astfel că puteţi ţine o evidenţă a funcţionării sistemului. Sistemele cu posibilitatea de înregistrare a producției de energie electrică sunt cele mai recomandate în toate situațiile.
7. Garanția oferită de producător
Cel mai bine este să achiziţionaţi invertoare de la companii cunoscute sau care v-au fost recomandate de către cunoscuţi. Alegerea unui brand cunoscut vă poate aduce beneficii pe termen lung, dar şi garanţia că produsul funcţionează şi este eficient.

Trebuie să aveţi în vedere ca inventorul să aibă o garanţie rezonabilă. Un invertor ar trebui să aibă o durată de viaţă de cel puţin 10 ani, astfel că durata garanţiei este importantă, dacă doriţi să scoateţi maximul de eficienţă din acesta.
8. Preţul
Invertoarele bune au un preţ mai ridicat, dar acest lucru vă garantează că veți recupera investiţia în panourile solare într-un timp mai scurt. Preţul diferă în funcţie de model, capacitate, putere şi producător.
9. Recenziile consumatorilor
În cele din urmă, verificaţi recenziile şi opiniile consumatorilor care folosesc deja modelul de invertor pe care doriţi să îl achiziţionaţi. Deşi specificaţiile tehnice sunt foarte importante, este necesar să aflaţi cum se descurcă modelul de invertor ales instalat deja la un panou solar.
10. Contactați-ne!
Vă recomandăm sa completați formularul alăturat pentru a fi contactați de către un reprezentant care vă poate oferi gratuit mai multe oferte de invertoare și sisteme complete de panouri solare.

(Visited 14,256 time, 10 visit today)

9 Comments

 • laurentiu April 2, 2014 at 08:19

  Buna dimineata,
  As dori sa implementez la o resedinta un sistem fotovoltaic de 30-32kw/h si as dori sa stiu care ar fi costurile finale .As dori daca se poate sa stiu daca pot sa dau energie in sistem la puterea dezvoltata de mine si care ar fii actele necesare.Daca nu as dori sa stiu care sunt costurile la un sistem of-grid.
  Va multumesc.

  • Alex Dumitrescu April 25, 2014 at 16:34

   Montarea unui sistem cu livrare in retea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

   Aprobari AC
   – cerere urbanism de la primarie
   – adunarea tuturor aprobarilor din cererea de urbanism: aviz ISU, gaz, electric, mediu, altele
   – obtinerea autorizatiei de construire (pentru a avea aprobarea ANRE trebuie autorizatie de construire indiferent unde sunt montate)
   – plata arhitectului pentru toate acestea, plus a unui proiectant pentru amplasarea panourilor (daca se va cere si studiu de rezistenta a cladirii atunci costurile sunt foarte mari, si credeti-ma ca si pentru 2-3 panouri de multe ori primaria cere si acest studiu)
   – plata inginer electric abilitat pentru proiecte electrice pentru faza DTAC

   ENEL (CEZ, E-ON)
   – proiect electric faza DTAC si pe urma faza DE
   – aviz de amplasament
   – daca se cere se face analiza incarcarilor electrice in zona
   – aviz tehnic de racordare

   Totusi, credem ca va complicati, gandindu-va la o racordare in retea in Romania, unde nici o companie nu plateste energia erogata in retelele de joasa tensiune.

   Vă sfatuim sa ne lasati datele dvs. de contact cu ajutorul formularului din dreapta paginii, pentru ca instalatorii nostri parteneri sa va ofere cele mai bune preturi pentru sistemul fotovoltaic de care aveti nevoie.

 • ioan May 9, 2014 at 22:21

  as dori un invertor care sa produca energie electrica direct din panouri fotovoltaice fara bateri daca este posibil cu gama mare de intrare vdc gen ca invertoarele ongrid care sunt cu MPPT
  momentan am 3 panouri fotovoltaice de 24v dar inseriate sar peste 100v
  in gol,desi in sarcina sunt in jur de 70v invertorul ar trebui sa functioneze pe undeva 50v-140 ,iar punctul nominal 90-100v deoarce as dori sa mai achizitionez un panou
  puterea panorilor va fi 1kw
  consum casnic 500w
  multumesc anticipat sper ca ma puteti ajuta

  • Alex Dumitrescu July 7, 2014 at 10:12

   Vă mulțumim pentru solicitare, partenerii noștri vor reveni cu oferte în cel mai scurt timp.

  • Alex Dumitrescu July 11, 2014 at 10:33

   Bună ziua domnule Ioan, pentru a vă outea face o ofertă, avem rugămintea să ne lăsați un număr de telefon. Mulțumim!

 • TOMA August 22, 2014 at 23:20

  Inverter on-grid cu injectare directa in retea:
  1. Aurora
  2. Victron Energy
  3.SMA
  4.Mastervoltsolar web
  5.Kaco P.
  6. Danfoss
  Preturile sunt descrescatoare, functie de marca si puteri.
  Inverter off-grid recomand sine wave:
  1. Victron
  2. Mpp Solar, Xantrex, Phocos
  3. Mean Well
  4.Power Inverter, Steca.
  Alegerea se face de specialisti, de implementator sau producator.

 • Zack November 25, 2015 at 01:36

  Am o casa la țară și mă gândesc să reziliez contractul cu furnizorul de energie, am nevoie de acte pt a monta panourile? Pot să le pun și în curte, consumul va fi ceva gen :un TV +pc+un frigider +un boiler+5 becuri simultan, cat mă costă să duc proiectul la bun sfârșit?

 • ionut January 3, 2016 at 19:17

  BUNA ZIUA ma intereseaza un sistem de panouri solare cu invertor de 3kw pentru o instalatie de irigatii la ce pret ajunge ?? va multumesc !!

 • Afy May 25, 2017 at 23:15

  Doresc sa stiu cat are Costa o un system complet cu tot cu montaj la o casă de150mp locuibili

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×