Ghid pentru intelegerea garantiilor la panourile solare

Cheia pentru a înțelege garanțiile pe care le primiți pentru sistemul dvs. solar pornește de la faptul că fiecare componentă este considerată separat, iar manopera este e chestiune separată la rândul său.
În mod obișnuit, garanția pe manoperă va acoperi o perioadă de doi ani, iar garanția pentru panoul solar va acoperi o perioadă între 20 și 25 de ani. Totuși, această garanție se referă la energia pe care panourile o produc:

  • Cei mai mulți producători garantează o producție minimă de 80% pentru un anumit număr de ani
  • Garanția pentru material și manoperă este de unul sau doi ani

Adevărul este că producția de energie este ceea ce vă interesează cu adevărat, având în vedere că sistemul de susținere este o construcție destul de simplă, încât să dureze o perioadă lungă de timp.

Trebuie să rețineți că, pentru toate garanțiile de mai jos, veți primi suport gratuit numai în cazul utilizării conform indicațiilor din manualul de utilizare și ale instalatorului, după montaj. Orice echipament ar trebui să fie însoțit de un certificat de garantare a calității, valabil în cnformitate cu manualul de Instalare, Exploatare și Întreținere, pe care trebuie să îl primiți de asemenea.

De asemenea, garanțiile date de către producător diferă de cele oferite de instalator, acesta fiind un lucru pe care trebuie să îl clarificați de la început cu instalatorul dvs.

Panourile solare fotovoltaice: garanție între 10 și 12 ani

Panourile sunt compuse din celule fotovoltaice, niște minuni din silicon oarecum fragile, dar care sunt protejate de un tip puternic de sticlă, montată pe un tip de aluminiu necoroziv. Panourile solare sunt construite pentru a dura, așa că nu trebuie să vă faceți griji în privința durabilității lor. Cele mai mari amenințări la adresa panourilor solare sunt capriciile vremii, precum grindina sau furtunile extrem de puternice. Totuși, nu e nimic ce nu poate fi reparat relativ ușor.

Panourile solare produse în Europa sau SUA au o garanție care pornește de la 11 ani, cele cu producție asiatică ridicând adeseori probleme de calitate, chiar dacă garanțiil lor sunt de 10 ani.

Important! Unii dintre colaboratorii Top Panouri Solare oferă asigurare de doi ani pentru întreg sistemul solar fotovoltaic – gama premium, prin intermediul unor asiguratori din Germania. Aceasta acoperă cazurile de furt, incendiu, forță majoră.

Bateriile solare (off-grid și hibrid): garanție între 1 și 2 ani

Chiar dacă există și excepții, bateriile au o durată a garanției limitată la 5-10 ani. Totuși, vă puteți aștepta ca durata de viață a unei baterii să fie de până la 15 ani. Vestea bună e că bateriile nu au părți mobile, iar absența erorilor de producție fac ca totul să meargă perfect pe durata garanției acestei componente.

Un lucru important la bateriile solare însă nu este garanția pe care o primiți, ci cât de bine este adaptat bancul de baterii la sistemul dvs. și care este durata de viață a acesteia.

Invertoarele: garanție între 2 și 25 de ani

Invertoarele sunt adesea cea mai scumpă componentă a unui sistem solar fotovoltaic și în același timp componenta cu cel mai mare risc de defecțiune, după  pericolele naturale pentru panourile solare.

Invertoarele off-grid și hibrid au o garanție de 2 ani, cu posibilitatea de mărire a perioadei la 5 ani. Invertoarele on-grid au o garanție de 5-10 ani, în funcție de producător.

Atenție! Pentru a economisi bani, ați putea fi tentați să alegeți un invertor mai ieftin. Vă recomandăm să evitați această greșeală cu orice cost, deoarece un invertor ieftin vă va oferi calitate slabă, care vă poate afecta întreg sistemul. În plus, va avea garanții mai mici și o durată de viață mai scurtă. Un invertor de calitate va costa mai mult, dar va avea o durată de viață de până la 25 de ani.

Panourile solare termice: garanție între 2 și 12 ani

Panourile sunt compuse din tuburi vidate, care atrag lumina și căldura de la soare, conducând energia astfel captată în sistemul dvs. termic, încălzindu-vă locuința sau apa menajeră. La fel ca și ăn cazul panourilor fotovoltaice, cele mai mari amenințări la adresa lor sunt capriciile vremii, precum grindina sau furtunile extrem de puternice. Totuși, nu e nimic ce nu poate fi reparat, înlocuirea unui tub fiind ușoară și rapidă.

Panourile solare nepresurizate trebuie demontate iarna, lucru care face ca garanția oferită în cazul acestora să fie de numai 2 ani. În același timp, acestea sunt mai ieftine. 

Panourile solare presurizate nu depind de sezon, astfel încât garanția oferită este de 10-12 ani. Totuși, acest tip de panouri etse mai scump decât cele nepresurizate. Puteți citi mai multe despre diferențele între cele două tipuri de sisteme, în acest articol despre panourile solare termice.

Boilere: garanție între 2 și 6 ani

Boilerele sunt cele care primesc căldura de la panouri, prin intermediul agentului termic, ce circulă prin serpentinele sale interioare. Chiar dacă nu are părți mobile, boilerul este expus coroziunilor din partea agentului termic, precum și a apei încălzite din interior (care poate crea depuneri de calcar, în funcție de duritate). 

Unele boilere vin în variante compacte (boiler, stație solară, vas expansiune, SS, automatizare, racorduri), ceea ce le conferă o rezistență superioară și implicit o garanție superioară.

Manoperă: garanție între 2 și 5 ani

Manopera este principalul serviciu pe care instalatorul vi-l oferă și pentru care acesta este direct responsabil. Garanția oferită pentru aceasta, precum și pentru alte componente (altele decât cele menționate), este de 2 ani. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că sistemul dvs. va începe să aibă probleme după doi ani sau că nu puteți avea un contract de service cu instalatorul, după această perioadă.

Anumiți producători oferă garanție de până la 10 ani, pentru sistemele montate prin intermediul unui instalator partener.

Câteva întrebări legate de garanție pentru instalatori

În timpul primelor discuții cu instalatorul, vă recomandăm să lămuriți anumite aspecte. Iată câteva întrebări pe care ar trebui să i le adresați:

  • Este garanția pentru manoperă inclusă în oferta inițială sau va fi adăugată mai târziu?
  • Garanția acoperă toate aspectele legate de înlocuirea, transportul, reparațiile și reinstalarea componentelor defecte?
  • Cine este responsabil pentru diferitele părți ale sistemului solar – instalatorul, producătorul sau importatorul?
  • Prin ce metode mă pot proteja de situația în care un importator, producător sau instalator își închide afacerea înainte de încheierea perioadei de garanție?

O firmă specializată în instalarea panourilor solare ar trebui să vă poată oferi servisare în maxim 24 de ore de la apariția problemei, având în vedere că este un tip de sistem care implică urgență.

(Visited 3,330 time, 6 visit today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×