Cum se Instalează un Sistem de Panouri Solare?

Instalarea unui sistem de panouri solare este un proces destul de dificil. Chiar dacă apelați la un specialist, este bine să cunoașteți procesul de instalare. Acesta poate dura între una și 30 de zile, în funcție de panourile alese.

Fie că vă gândiți să vă instalați un sistem de panouri fotovoltaice, un sistem termic sau unul mixt, e bine să cunoașteți câteva lucruri importante legate de instalarea acestora. Iată ce trebuie să știți, înainte de a face această investiție:

 • Care este consumul de energie al casei – termică și / sau electrică
 • Prevederile legale din România
 • Dacă acoperișul casei poate susține un asemenea sistem (dacă este suficient de mare, dacă este îndreptat în direcția potrivită).
  • O altă opțiune este instalarea unor panouri solare la nivelul solului.
 • Costurile și avantajele diferitelor tipuri de panouri solare.
  • Decideți cât de mult sunteți dispus să cheltuiți
 • Găsiți o companie profesionistă de unde să achiziționați panourile solare și care să vi le instaleze
  • Aceasta vă va ajuta și cu aprobările legale, dacă este cazul
instalarea panourilor solare

Cum se instaleaza corect panourile solare

Vă prezentăm mai jos pașii pe care trebuie să îi urmați pentru instalarea propriu-zisă a panourilor pe acoperișul casei:

Alegerea locației potrivite

Prima decizie pe care trebuie s-o luați este să hotărâți unde ar putea fi montate panourile solare. Adesea, spațiul este limitat, de aceea este ideal ca panourile solare să fie montate pe acoperiș. Dacă dețineți un teren întins, puteți opta pentru un sistem de panouri solare instalate pe sol.

Indiferent de ce tip de sistem de montare alegeți, trebuie să vă asigurați că acestea vor avea acces direct la soare. Fiți sigur că nu există copaci prin apropiere sau alte obiecte care pot umbri panourile. Analizați-vă acoperișul și hotărâți care este partea cea mai expusă la soare.

Panourile solare trebuie să fie îndreptate în direcția sudică. Dacă nu este posibilă această orientare, optați pentru direcția estică, împreună cu specialistul cu care ați ales să lucrați.

Alegerea monturii potrivite pentru panourile solare

Când decideți să instalați panourile solare, alegeți cu grijă montura potrivită. Aceasta asigură o instalare optimă a panourilor solare și le protejează de vânt, furtuni și alte condiții meteorologice nefavorabile.

Veți avea nevoie de boloboc și un metru liniar pentru a vă asigura de o instalare corectă. Folosiți un adeziv pentru a împiedica eventuale scurgeri în casa dvs.

Instalarea panourilor solare

După instalarea monturii potrivite, așezați șinele mobile și suportul metalic. Asigurați-vă că apa poate să curgă pe suprafața panourilor și vântul poate bate pe sub panouri fără a le afecta în vreun fel. Pentru a vă asigura de funcționalitatea panourilor, acestea trebuie plasate la cel puțin 6 cm distanță față de acoperiș. Apoi, puteți să plasați panourile solare. Pentru a preveni mișcarea panourilor solare, folosiți adezivi speciali.

Calculul unghiului potrivit

După instalarea panourilor solare, este necesar să calculați unghiul în care lumina se reflectă cel mai bine, în funcție de latitudinea casei dvs

Calculul este simplu: trebuie să aflați latitudinea casei dumneavoastră, și apoi, adunați sau scădeți 15 grade, în funcție de sezon.

Iarna se adaugă 15 grade, astfel încât panourile solare devin mai înclinate spre orizont. Acest unghi se poate calcula ușor pe acest website specializat: http://solarelectricityhandbook.com/solar-angle-calculator.html.

Este recomandată folosirea unui sistem de tipul solar tracker, care urmărește și aliniază continuu sistemul după soare, indiferent de oră.

Dacă vi se pare că procesul de instalare a sistemelor solare este prea dificil, nu ezitați să apelați pentru ajutor prin intermediul formularului alăturat!

(Visited 23,494 time, 13 visit today)

2 Comments

 • Dumitru Martea November 13, 2015 at 10:31

  Buna ziua,

  1. Legal vorbind, in cazul in care doresc sa-mi montez panouri fotovoltaice pe casa, eventual cu un set de baterii, pentru un sistem off-grid, am nevoie de instalatori autorizati, sau pot sa fac singur totul?

  2. O firma ce comercializeaza (fara instalare) panouri fotovoltaice si restul componentelor, este obligata prin lege sa fie autorizata de anumite organe nationale (ANRE, ISCIR etc.)?

  va multumesc!

 • Ghessan March 5, 2016 at 15:18

  Doresc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×