Cum se Întretin Corect Panourile Solare?

Intretinerea panourilor solare este strâns legată de modul și locul de montare, precum și de tipul de sistem pe care îl aveți. Panourile solare sunt o investiție care vă ajută să reduceți costurile, dar care, o dată instalate, au nevoie de o întreținere periodică.

Motivul este simplu:

Pentru ca sistemul dumneavoastră să funcționeze la capacitate maximă și eficient, este nevoie de mentenanță o dată la un anumit timp.

Curățarea

Panourile nu au componente în mișcare, așa că principala preocupare va fi să le țineți cât mai curate. Este recomandat să verificați panourile mai ales în perioadele cu condiții meteorologice uscate, când depunerea de praf este mai mare.

Panourile murdare nu pot absorbi la fel de eficient razele solare și vor avea o performanță scăzută. Principalele cauze de murdărie sunt praful și mizeria cauzată de păsări.

Acestea pot fi îndepărtate fie folosind o cârpă uscată, fie cu detergent și apa caldă. Încercați să realizați aceste operații dimineața, pentru a reduce schimbările bruște de temperatură la nivelul modulelor.

Intretinerea panourilor solare

Intretinerea panourilor solare

Atunci când se realizează o operație de curățare, este indicat să verificați și conexiunile firelor și să înlăturați orice alte lucruri căzute pe panouri.

Nu vă concentrați atenția doar la panoul în sine, ci și asupra ramelor care fixează sistemul dumneavoastră. Verificați dacă nu cumva au aparut crăpături sau găuri în ramă.

Acestea ar putea să permită apei să se infiltreze și astfel să va afecteze siguranțele și conexiunile.

Surse ale murdăriei

Natura ne ajută cu reducerea costului asociat cu facturile de utiliăți, dar câteodată poate fi și inamicul panourilor.

Cu toate că îndrăgim veverițele și păsărelele, trebuie să avem grijă să nu se cuibărească sub panouri sau să roadă cumva firele.

Inspecția periodică va permite repararea oricăror daune înainte de a se realiza stricăciuni permanente.

În ceea ce privește depunerile de zăpadă din timpul iernii, nu ar trebui să vă faceți nici o grijă, datorită unghiului la care sunt instalate panourile. Dacă, în schimb, este o perioadă cu precipitații abundente este indicată o verificare rapidă.

Verificarea curățeniei panourilor

Panourile solare termice

panouri-solare-heatpipe

Panouri Solare cu Tuburi Vidate Heatpipe

În cazul panourilor termice, cele cu tuburi vidate sunt mult mai ușor de întreținut decât cele plane.

Acestea nu adună mizerie sau depuneri de orice fel (zăpadă, de exemplu) pe suprafața lor, aceasta fiind formată din tuburile care au formă cilindrică, iar depunerile alunecă printre ele.

Panourile fotovoltaice

curatare-panouri-fotovoltaice

Curățare de panouri solare Fotovoltaice

În cazul panourilor fotovoltaice, o metodă de monitorizare este instalarea unor sisteme speciale cu care puteți vedea:

  • energia produsă de module
  • cât de mult ajutați mediul înconjurător prin reducerea nivelului de dioxid de carbon (CO2) pe care l-ați fi consumat folosind rețeaua energetică – acest indicator care vă poate ajuta să obțineți reduceri de taxe
  • diagnosticați eventualele probleme indicând originea exactă.

O altă metodă de verificare, dacă sunteți electrician, este să verificați voltajul în circuit deschis, amperajul curentului actual și regulatorul, cu ajutorul multimetrului dvs.

Este recomandat să apelați la o echipă de profesioniști care să vă ajute cu întreținerea cât mai eficientă a sistemului dvs. de panouri fotovoltaice.

Apelați la profesioniști

Chiar dacă operațiile de curățare, verificare și monitorizare a panourilor descrise mai sus par a fi simple și realizabile de către oricine, acestea implică riscuri de accidentare prin cădere sau chiar electrocutare, în cazul panourilor fotovoltaice.

Vă recomandăm să apelați la o echipă de profesioniști care au cunoștințe de specialitate și experiență în acest domeniu.

În fiecare an sunt câteva mii de persoane care cad de pe acoperișuri sau se electrocutează, încercând să facă singuri aceste verificări.

Dacă apelați la o echipă pentru curățarea panourilor cel puțin de 3 ori pe an, între anotimpuri, panourile dvs. vor lucra la randament maxim pentru următorii 25-30 de ani, costurile vor rămâne reduse, iar dvs. eliminați orice risc de a vă accidenta.

Pentru siguranța dumneavoastră, apelați la o echipă de profesioniști. Aflați gratuit cele mai bune oferte de preț pentru instalarea și montarea panourilor solare, prin intermediul formularului alăturat!

(Visited 6,501 time, 9 visit today)

One Comment

  • liviu February 16, 2016 at 17:35

    Cum se curata depunerile de calcar din tuburile panoului solar,si de cate ori o facem(la un an la doi etc..)?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×