Ce sunt panourile solare?

Panourile solare sunt grupuri de celule solare care funcționează împreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (panourile solare termice) sau în energie electrică (panourile fotovoltaice). Acestea sunt fiabile și reprezintă un instrument de utilizare a unei resurse a naturii la care avem acces în mod gratuit.
Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor ce le însoțesc, trebuie reținut faptul că utilizarea acestora la scară largă înseamnă o contribuție majoră la purificarea mediul înconjurător.

Nu toate resursele naturale ale planetei sunt gratuite sau infinite, așa că energia solară merită exploatată, fiind gratuită și va exista indiferent de circumstanțe și de nivelul de exploatare. Panourile solare au devenit o alternativă tot mai utilizată de consumatori pentru a produce energie electrică şi de a reduce costurile pentru utilităţi.

Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător: nu emană gaze și nu poluează aerul.

Panou solar termic cu tuburi vidate

Panou solar termic cu tuburi vidate

Panourile solare termice

Panourile solare termice convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă prin intermediul instalației speciale, în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul acestora este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.

Acestea pot fi cu tuburi vidate sau plane, iar în interiorul lor se găsește o instalație de cupru prin care cirsulă agent termic, ce se încălzește de la soare.

Panourile fotovoltaice

Panouri solare fotovoltaice

Panouri solare fotovoltaice

Panourile fotovoltaice convertesc energia solară (lumina) în energie electrică, ce poate fi folosită atât pentru aparatele electrice din casă, cât și ca sursă de energie pentru centrala electrică. Chiar dacă panourile fotovoltaice sunt o sursă sigură de energie, nu ne putem baza pe ele să ne acopere întregul necesar, așa că este recomandat să nu vă deconectați de la rețeaua publică de electricitate. Totuși, pentru a fi siguri că acoperiți cât mai mult doar cu ajutorul panourilor, vă recomandăm să încercați să vă reduceți consumul electric cât mai mult.

Folosirea panourilor fotovoltaice elimină surplusul de cabluri prin care energia electrică este transportată de la centrale. Panourile fotovoltaice sunt recomandate pentru centralele electrice, în special pentru a evita utilizarea în exces a combustibilului, din ce în ce mai costisitor. În plus, în procesul de ardere, acesta este nociv pentru atmosferă.

harta insolatiei in europa

Harta insolatiei in Europa

Eficiența panourilor solare

Insolaţia este măsura care calculează cantitatea de radiaţie solară pe care o primeşte o anumită suprafață de pe Pământ. Panoul solar primește, pe suprafața sa, o anumită cantitate de radiații, ce sunt apoi transformare în energie termică sau electrică. Cu cât este mai mare expunerea la soare, cu atât mai multă energie solară poate fi convertită.

Alţi factori care influenţează producţia panourilor solare sunt condiţiile meteorologice, umbra cauzată de diferite obstacole ce pot obstrucţiona accesul la lumina directă a soarelui, unghiul şi poziţia în care sunt instalate acestea.

Panourile solare funcţionează cel mai bine atunci când sunt plasate în lumina directă a soarelui, departe de obstacole şi în zonele cu rating ridicat de expunere la soare (spre sud).

Panourile fotovoltaice pot beneficia de eficientizarea randamentului utilizarea suporturilor dinamice (tracker), care urmează poziţia soarelui pe cer şi rotesc panourile solare pentru a obţine cantitatea maximă de expunere directă în timpul zilei.

Instalarea surselor alternative de energie ajută consumatorul prin reducerea facturilor pentru diferite utilităţi, amortizarea investiţiei făcându-se într-un timp relativ scurt (5-6 ani).

Panourile solare sunt uşor de instalat, intreţinerea acestora este simplă, fiind necesară doar curăţarea impurităţilor care se ataşează pe suprafaţa acestora. De cele mai multe ori se garantează o durată medie de utilizare de 25-30 de ani.

Dacă intenționați să vă instalați un sistem de panouri solare sau doar sa aflați mai multe informații, contactați-ne cu ajutorul formularului alăturat, iar cei mai buni specialiști vă vor ajuta să luați decizia corectă.

(Visited 4,761 time, 2 visit today)

3 Comments

  • martinas camelia August 17, 2015 at 20:56

    informatii despre panourile solare termice si electrice la casa si la bloc

  • Crucianu December 8, 2015 at 13:06

    Incep sa imi construiesc o casa noua si nu inteleg cand ar fi bine sa montez atat panori solare termice cat si fotovoltaice.cand este gata casa sau cand incep a face instalatia electrica cat si de incalzire ssi panourile in acelasi timp?la ce costuri as putea ajunge cu ele ?

  • MANAFU FLORIN April 23, 2017 at 21:54

    CATE PANOURI SOLARE IMI TREBUIE PENTRU INTRETINEREA UNUI APARTAMENT CU 3 CAMERE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×