Care este durata de viata a panourilor solare?

Panou solar crăpat

Panou solar crăpat

Chiar dacă energia solară este inepuizabilă, panourile solare sunt eficiente doar o perioadă limitată de timp. Iată mai jos câteva informații relevante despre durata de viata a unui sistem de panouri solare.

Ca orice investiţie ne dorim să dureze cât mai mult. Deşi se bazează pe energia solară, care este inepuizabilă, panourile solare au o durată de viaţă ce este limitată sau determinată de câţiva factori.

Iată mai jos câteva informații relevante despre durata de viata a unui sistem de panouri solare.

Durata de viaţă a panourilor solare termice

Utilizate pentru a genera energie termică din energie solară, acest tip de panouri se degradează chiar la “întâlnirea” cu fotonii. Majoritatea producătorilor oferă o garanţie de 25 de ani, însă cu o întreţinere corespunzătoare un panou de calitate poate fi eficient aproximativ 40 de ani.

Pentru ca durata de viaţă să crească, este important ca panoul să rămână intact.

Dacă se crapă sau i se rupe sigiliul, durata poate să scadă considerabil. De aceea amplasarea este deoasebit de importantă.

Spre exemplu, instalarea panourilor în apropierea unor copaci, ale căror crengi loveasc panourile când bate vântul, poate cauza daune. Grindina este unul dintre fenomenele naturale ce pot cauza spărturi, de asemenea. Fulgerul, iarăşi, poate sparge capacul de protecţie şi scadea durata de viaţă a panourilor.

Curăţate regulat şi protejate de impactul cu obiecte grele, panourile solare termice pot rezista însă mult peste termenul de garanţie acordat.

Durata de viaţă a panourilor fotovoltaice

Garanţia acestui tip de panouri este de 25 de ani, însă cu o bună întreţinere şi curaţare permanentă, durata de viaţă se poate prelungi până la 40 de ani.

Pentru o durată de viață cât mai îndelungată, panourile fotovoltaice trebuie să rămână intacte.

Un sigiliu rupt sau o fisură în învelișul de protecție reprezintă o reală problemă, deoarece asta ar permite apei să se prelingă în interior.

Odată ce apa a intrat în panou există pericolul de scurt-circuit, iar durata de viață a panoului se reduce.

Panou solar spart de grindină

Panou solar spart de grindină

Un inamic al panourilor solare poate fi chiar natura. Dacă panoul solar este lovit de un fulger sau de grindină, capacul de protecție se poate sparge și astfel, durata de viață a panoului scade drastic în aceste circumstanțe.

Ca şi panourile solare termice, acest tip de panouri trebuie protejat de caderea unor obiecte grele sau de crengile copacilor aflaţi în jur. De aceea amplasarea la o distanţă suficient de mare de copaci sau alte obiecte ce ar putea să zboare în cazul unui vânt puternic este foarte importantă.

Pentru a avea durata de viață între 25 și 40 de ani, panourile solare trebuie curățate în mod regulat și trebuie protejate de căderea unor obiecte grele pe suprafața lor. Citiți mai multe informații despre întreținerea panourilor solare!

(Visited 8,462 time, 4 visit today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×