Cum functioneaza panourile solare?

Pentru a afla cum funcționează panourile solare, pornim de la principalul caracter prin care ele se disting: scopul întrebuințării energiei solare. Astfel există panourile solare termice (transformă energia solară în energie termică) și panouri fotovoltaice (transformă energia solară în energie electrică).

În cele ce urmează, îți prezentăm modul de funcționare al fiecărui tip de panou solar, termic și fotovoltaic. Ambele tipuri de panouri solare, au subtipuri de panouri, în funcție de piesele ce le compun și, implicit, a modului de funcționare.

Articolul conține pentru aceste subtipuri linkuri care vă vor redirecționa către explicații mai ample.

Panourile solare termice

functionare-panouri-solare-termice

Funcționare panourilor termice

Sistemele de panouri solare termice folosesc căldura de la soare pentru a încălzi apa menajeră. Apa caldă se obține prin încălzirea agentului termic (apă, antigel) din interiorul instalației cu ajutorul radiației solare.

Întrucât întreg spectrul radiației solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul panourilor solare termice este ridicat, fiind de peste 70% raportat la energia razelor solare incidente.

Sistemele de încălzire a apei folosesc panourile solare, numite colectoare, care se instalează de cele mai multe ori pe acoperișul casei.

Acestea colectează căldura de la soare pe care o folosesc pentru a încălzi înmagazinată în cilindrul de apă.

Un boiler clasic poate fi folosit alături de sistemul de panouri solare pentru a încălzi apa la temperaturi mai ridicate.

În interior, panourile solare au tuburi din cupru, umplute cu agent termic, care circulă, transferând energia termică de la soare către apa menajeră a casei. Ele sunt confecționate dintr-un material extrem de puternic, denumit borosilicat. În interiorul lor, tuburile conțin reflectoare care captează și concentrează lumina solară.

Diferențele de funcționare nu sunt semnificative, în schimb se deosebesc prin materialele din care sunt confecționate, în funcție de colectorul de care dispun și în funcție de sistemul de circulare al apei.

Astfel, în funcție de tipul sistemului de circulare al apei, putem vorbi despre:

 • Panourile solare cu sistem de circulare direct. Apa circulă și este încălzită de soare în colector. Apa încălzită este apoi fie depozitată într-un bazin, trimisă către un boiler electric sau consumată direct.
 • Panourile solare cu sistem de circulare indirect sau cu circuit închis. Acest tip de sistem folosește un lichid anti-îngheț (antigel) pentru a transfera căldura de la soare în cilindrul de colectare. Energia solară încălzește lichidul din colectoarele solare. Apoi, acest lichid trece printr-un schimbător de căldură din bazin, transferând căldura către apă. Antigelul se întoarce către colectoarele solare. Acest tip de sistem este folosit în climatele reci.
 • Panourile solare cu sistem de circulare activ. Sistemul acesta folosește pompe electrice, valve și controllere care mută apă din colectoare în bazin.
 • Panourile solare cu sistem de circulare pasiv. Acesta este un sistem celui descris anterior, neavând nevoie de pompe. Circularea pasivă apelează la fenomenul natural, numit convecție termică, care împinge apa de la colectori la rezervor pe măsură ce se încălzește.

Aceste panouri, utilizate pentru a încălzi apa menajeră, se mai pot diferenția prin faptul că sunt plane sau cu tuburi vidate.

 • Pentru a vă crea o imagine completă asupra funcționării panourilor termice cu tuburi vidate, vă rugăm citiți următorul articol.
 • Pentru a înțelege modalitatea de funcționare a panourilor termice plane, vă rugăm citiți acest articol.

Panourile solare fotovoltaice

Functionarea panourilor electrice

Functionarea panourilor electrice

Un panou solar electric funcționează prin faptul că permite fotonilor, numite și particule de lumină, să se ciocnească cu electroni desprinși de atomi, generând astfel un curent de electricitate.

Sistemele de panouri solare sunt formate din unități mai mici, numite celule fotovoltaice. Fotovoltaic, pe scurt, înseamnă transformarea luminii solare în energie. Mai multe celule fotovoltaice legate între ele formează un panou solar.

Fiecare celulă fotovoltaică este învelită atât sus, cât și în parte de jos, de bucăți de material semiconductor, de obicei din siliciu. Astfel, se creează mediul prielnic pentru stabilirea unui câmp electric.

Explicația în termeni științifici arată astfel:

Radiația electromagnetică provenită de la soare sub formă de flux de fotoni, determină creșterea energiei de vibrație a atomilor. Aceștia formează rețeaua cristalină, producând ciocniri între fotoni și electronii de valență, determinând astfel eliberarea de purtători de sarcină. Aceștia trec pe un nivel energetic superior, creând premisele apariției unui curent electric de conducție.

Celulele fotovoltaice sunt elementele de bază care formează un panou fotovoltaic, fiind cele care transformă energia solară în energie electrică. În funcție de grosimea stratului semiconductor, acestea se pot clasifica în mai multe tipuri.

Legăturile dintre atomi și siliciu sunt realizate de electroni, care sunt ”împrăștiați” între atomii de cristal. Lumina este absorbită, iar unul din electroni atinge un nivel de energie deplasându-se între atomi. Această deplasare este de fapt curentul electric.

Conversia energiei solare în energie electrică are la bază mai multe mecanisme, printre care efectul fotoelectric intern și efectul fotovoltaic, ambele produse în materiale semiconductoare.

În funcție de tipul de celule care le compun, panourile solare electrice (fotovoltaice) pot fi:

 • Panouri solare cu celule monocristaline;
 • Panouri solare cu celule policristaline;
 • Panouri solare amorfe;
 • Panouri solare cu strat subțire.

Sunteți interesat de un panou solar termic sau fotovoltaic?

Pentru a afla mai multe despre funcționarea și beneficiile panourilor solare, vă rugăm să ne lăsați datele Dvs., iar unul dintre specialiștii din zona Dvs. vă vor contacta pentru o cotație gratuită de preț care va conține toate datele de care aveți nevoie, personalizate pentru locuința Dvs.

(Visited 21,595 time, 13 visit today)

One Comment

 • Mihail Damaschin January 9, 2016 at 13:13

  Buna ziua.
  Ma numesc Mihail Damaschin. Doresc sa instalez un sistem fotovoltaic pe acoperisul casei in localitatea Ursani din judetul Valcea. Din ce se compune un sistem si care este pretul estimati pentru o putere de 4-5 kW?
  Va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×