Tipuri de panouri solare

Dacă vă întrebați ce tipuri de panouri solare există, le puteți găsi prezentate într-un scurt ghid, ușor de înțeles, în cele ce urmează. Știm că poate fi un adevărat chin să înțelegeți exact de ce tip de panou aveți nevoie, așa că vom încerca să vă dăm o mână de ajutor.

Panourile solare sunt clasificate într-o multitudine de categorii, după diferite criterii: în funcție de modul de utilizare, în funcție de modalitatea de captare a căldurii sau după modalitățile de construcție.

Panouri solare termice

panou solar cu tuburi vidate

Panou solar cu tuburi vidate

Acest tip de panouri este recomandat în sezonul rece, fiind utilizate pentru încălzirea apei menajere, a piscinelor, etc. în intervalul primăvară-toamnă. Ele asigură în jur de 60-80% din necesarul de apă caldă iarna, iar vara asigură necesarul de 100%.

Sunt de două feluri:

 • Panouri solare cu tuburi vidate
  • Pot fi presurizare cu tuburi superconductoare heat-pipe sau nepresurizate
  • Fiecare tub este compus din alte două tuburi (sudate între ele) din sticlă borosilicat
  • Sunt mai eficiente decât panourile solare plane, având un randament foarte bun, razele soarelui căzând perpendicula rpe ele din mai multe unghiuri.
  • Sunt mai ușor de întreținut decât panourile plane, deoarece există foarte puține depuneri pe suprafața cilindrică a tuburilor
  • Energia solară este captată prin tuburile vidate
 • Panouri solare plane
  • Sunt formate din plăci plane din cupru, care ajută la captarea energiei solare
  • Sunt acoperite cu un material special, conceput pentru a determina absorbția energiei solare. Acestea sunt amplasate pe o izolație din fibră de sticlă, închise într-un cadru de aluminiu și acoperite cu sticlă pentru o eficiență sporită
  • Aceste panouri sunt potrivite pentru toate tipurile de climă
  • Sunt foarte flexibile și potrivite pentru încălzirea apei menajere, a piscinelor, a bazinelor cu hidromasaj etc.

Panouri solare fotovoltaice

Transformă energia solară în energie electrică și sunt cel mai des întâlnite. După cum vom vedea în cele ce urmează, și acestea se împart în mai multe categorii, în funcție de tipul de celule componente. Sunt formate din celule solare pe bază de siliciu.

Celulele solare, cunoscute și sub denumirea de celule fotovoltaice, sunt compuse dintr-un material semiconductor (siliciu) care reține particulele luminii solare, producând energie electrică. Acestea pot fi monocristaline, policristaline, amorfe, microcristaline sau cu strat subțire.

Din gama panourilor solare electrice se disting celulele monocristaline, policristaline, amorfe și cu strat subțire.

Panou fotovoltaic cu celule monocristaline

Panou fotovoltaic cu celule monocristaline

Celule solare monocristaline

Sunt folosite în panourile fotovoltaice sunt ușor de recunoscut datorită aspectului extern colorat și uniform, această proprietate indicând consistența unui siliciu de înaltă puritate și calitate. Din acest motiv, panourile solare monocristaline sunt cele mai eficiente. De asemenea, aceste panouri produc cel mai mult curent din radiația solară și pot fi amplasate pe porțiuni mai restrânse.

În plus, panourile solare monocristaline produc de patru ori cantitatea de energie electrică față de alte tipuri de panouri, sunt cele mai durabile și majoritatea producătorilor oferă garanții de peste 25 de ani pentru aceste produse.

 

Panou solar cu celule policristaline

Panou solar cu celule policristaline

Celule solare policristaline

Tind să aibă mai puțină rezistență la căldură decât panourile solare monocristaline, prin urmare sunt mai puțin eficiente la temperaturi crescute.

În același timp, sunt mai ieftine decât cele monocristaline, procesul de producție fiind mai simplu și mai puțin costisitor. Acest lucru, pe de altă parte, implică și o eficiență mai scăzută a acestui tip de panouri.

 

 

Acoperiș din celule fotovoltaice cu strat subțire

Acoperiș din celule fotovoltaice cu strat subțire

Celule solare cu strat subțire

Sunt la rândul lor clasificate în funcție de materialul fotovoltaic care este depus pe substrat: siliciu amorf, telurură de cadmiu, seleniură de cupru indiu galiu și celule fotovoltaice organice.

Prototipurile de module cu strat subțire au atins performanțe între 7 și 13%. Panourile cu celule cu strat subțire sunt mai ieftine decât cele cu celule solare cristaline. Aspecul lor omogen le conferă un design plăcut, sunt flexibile, iar performanța lor nu este afectată de temperaturile ridicate sau de umbră. Sunt ideale pentru suprafețele mai largi, mai întinse.

 

Panou Solar hibrid, cu strat amorf

Panou Solar hibrid, cu strat amorf

Panouri solare hibride

Dețin un modul care are un strat subțire de peliculă solară amorfă în spatele celulelor monocristaline, iar stratul suplimentar amorf extrage mai multă energie de la lumina soarelui, în special în condiții de lumină slabă.

Un avantaj al acestei tehnologii este că pierderile care apar de obicei din cauza lipsei de uniformitate a structurilor cristaline prezente pe suprafața celulei, sunt semnificativ reduse. Totuși, aceste panouri nu sunt recomandate suprafețelor mari de acoperiș și se vând la prețuri mai mari decât panourile fotovoltaice.

O sursă de orientare cu privire la panourile solare, poze și detaliile tehnice aferente acestora, este Wikipedia (atât varianta în limba română, cât și cea în limba engleză), precum și anumite site-uri de specialitate din afară, precum acesta.

Contactați-ne cu ajutorul formularului din dreapta paginii pentru a afla gratuit totul despre panourile solare de la cei mai buni specialiști!

2 Comments

 • Sayman January 25, 2017 at 14:35

  Este tare acest site!

 • Alina Socai April 26, 2017 at 18:41

  As dori sa știu mai multe amănunte despre aceste panouri .. De ce le as alege ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×