Ce Tipuri De Panouri Solare Există? Despre Panouri Termice / Fotovoltaice

Ce tipuri de panouri solare există? Cum le diferenţiez?

Mai jos se găseşte un scurt ghid ce te ajută în alegerea tipului de panou potrivit nevoilor tale.

Detalii tehnice, avantajele şi dezavantajele principalurilor tipuri de panouri sunt detaliate mai jos, cu scopul de a face alegerea mai uşoară.

Există două tipuri de panouri solare, ce se diferenţiază prin rezultatul întrebuințării energiei solare. Astfel, avem:

 • panourile solare termice, ce transformă energia solară în energie termică și
 • panouri solare fotovoltaice, ce transformă energia solară în energie electrică.

Cele două tipuri de panouri, termice și fotovoltaice, nu sunt în concurență, având 2 scopuri total diferite. Cum scopurile sunt total diferite, performaţele fiecărui tip nu pot fi comparate.

Pe scurt, vrei o factură mai mică la curentul electric sau o soluţie pentru încălzirea apei menajere? În funcţie de nevoile tale sau ale familiei, fiecare tip de panou poate fi varianta ideală.

Diferența dintre cele două sisteme constă în capacitatea de reținere a energiei solare captate.

Există multe tipuri de clasificări ale panourilor solare, în funcţie de criterii diferite:

 • după modul de utilizare
 • modalitatea de captare a căldurii sau
 • modalitățile de construcție.

Ne vom opri totuşi la clasificarea care credem noi că ajută cel mai mult în alegerea panoului potrivit.

Panouri solare termice

panou solar cu tuburi vidate

Panou solar cu tuburi vidate

Numite şi colectori sau captatori solari, panourile solare termice sunt instalaţii ce captează energia solară conţinută în razele solare şi o transformă în energie termică (apă caldă / agent de încălzire).

Acest tip de panouri sunt recomandate în special în sezonul rece, primăvara şi toamna.

Acestea asigură aproximativ 60 – 80% din necesarul de apă caldă iarna, în timp ce vara ajung la 100%.

Cum funcţionează

Panourile solare termice se găsesc sub multe forme și mărimi, dar la bază au un sistem similar de funcționare. Sunt compuse din colectoare solare care se montează pe suprafețe sau în locuri care permit absorbția energiei solare.

Apa este încălzită prin intermediul colectoarelor solare, iar cu ajutorul unei pompe cu consum redus de energie, apa circulă în sistem în funcție de nevoia consumatorilor.

Panourile solare termice pentru încălzirea apei se pot folosi de sine-stătătoare sau în combinație cu alte sisteme de încălzire clasice.

Deoarece apa este deja la o temperatură mai ridicată decât cea venită direct din sursa de alimentare, atunci când ajunge în centrala de încălzire clasică, consumul acesteia de energie scade considerabil.

Tpuri de panouri solare termice

Panourile solare termice de două feluri:

 • Panouri solare cu tuburi vidate
  • Pot fi presurizare cu tuburi superconductoare heat-pipe sau nepresurizate
  • Fiecare tub este compus din alte două tuburi (sudate între ele) din sticlă borosilicat
  • Sunt mai eficiente decât panourile solare plane. Cum razele soarelui cad perpendicular pe ele din mai multe unghiuri, au un randament foarte bun
  • Sunt mai ușor de întreținut decât panourile solare plane, deoarece depunerile pe suprafața cilindrică a tuburilor sunt puține
  • Energia solară este captată prin tuburile vidate
 • Panouri solare plane
  • Sunt formate din plăci plane din cupru, care ajută la captarea energiei solare
  • Sunt acoperite cu un material special, conceput pentru a determina absorbția energiei solare.
  • Sunt amplasate pe o izolație din fibră de sticlă, închise într-un cadru de aluminiu și acoperite cu sticlă pentru o eficiență sporită
  • Aceste panouri sunt potrivite pentru toate tipurile de climă
  • Sunt foarte flexibile și potrivite pentru încălzirea apei menajere, a piscinelor, a bazinelor cu hidromasaj etc.

Panouri solare fotovoltaice

Formate din celule solare, panourile solare fotovoltaice captează energia solară şi o transformă în energie electrică.

Celulele solare sunt cunoscute și sub denumirea de celule fotovoltaice.

Sunt compuse din siliciu, un material semiconductor, care reține particulele luminii solare.

Cum funcționează

Celulele solare absorb o parte din particulele de lumină ce cad pe suprafaţa lor. Aceste particule sunt numite fotoni. Fiecare foton produce o cantitate mică de energie, care trece printr-un cablu pentru consum imediat sau pentru a fi înmagazinată în acumulatori.

Practic, energia electrică este produsă atâta timp cât panoul este expus la lumină.

Materialele folosite în fabricarea panourilor fotovoltaice au o durată de viață de cel puțin 20 de ani.

Randamentul panourilor solare fotovoltaice scade în timp în funcție de o serie de factori, precum garanția oferită de producător, mediul înconjurător în care sunt instalate și de modalitatea de montaj folosită.

Garanţia oferită de producător reflectă, de obicei, rezistenţa randamentului.

Tipuri de panouri solare fotovoltaice

Celulele solare, ce stau la baza acestui tip de panouri, sunt de mai multe tipuri:

 • monocristaline
 • policristaline
 • amorfe
 • film subțire
 • CIS (copper indium diselenide)
 • CdTe (cadmium telluride) etc.

Diferenţa dintre tipurile de celule solare este dată de eficiența fecăruia. Prin eficiența celulei solare se măsoară procentul de energie luminoasă transformată în energie electrică.

Celulele monocristaline și policristaline au aproximativ aceeași eficiență, fiind și cel mai des întâlnite pe piață.

Panourile fotovoltaice se împart în mai multe categorii, în funcţie de tipul celulelor solare ce le alcătuiesc. Pe piaţă, se disting următoarele tipuri de celule: monocristaline, policristaline, cu strat subţire şi amorfe sau hibride.

Panou fotovoltaic cu celule monocristaline

Panou fotovoltaic cu celule monocristaline

Celule solare monocristaline

Sunt folosite în panourile fotovoltaice sunt ușor de recunoscut datorită aspectului extern colorat și uniform, această proprietate indicând consistența unui siliciu de înaltă puritate și calitate. Din acest motiv, panourile solare monocristaline sunt cele mai eficiente. De asemenea, aceste panouri produc cel mai mult curent din radiația solară și pot fi amplasate pe porțiuni mai restrânse.

În plus, panourile solare monocristaline produc de patru ori cantitatea de energie electrică față de alte tipuri de panouri, sunt cele mai durabile și majoritatea producătorilor oferă garanții de peste 25 de ani pentru aceste produse.

Panou solar cu celule policristaline

Panou solar cu celule policristaline

Celule solare policristaline

Tind să aibă mai puțină rezistență la căldură decât panourile solare monocristaline, prin urmare sunt mai puțin eficiente la temperaturi crescute.

În același timp, sunt mai ieftine decât cele monocristaline, procesul de producție fiind mai simplu și mai puțin costisitor. Acest lucru, pe de altă parte, implică și o eficiență mai scăzută a acestui tip de panouri.

Acoperiș din celule fotovoltaice cu strat subțire

Acoperiș din celule fotovoltaice cu strat subțire

Celule solare cu strat subțire

Sunt la rândul lor clasificate în funcție de materialul fotovoltaic care este depus pe substrat: siliciu amorf, telurură de cadmiu, seleniură de cupru indiu galiu și celule fotovoltaice organice.

Prototipurile de module cu strat subțire au atins performanțe între 7 și 13%. Panourile cu celule cu strat subțire sunt mai ieftine decât cele cu celule solare cristaline. Aspecul lor omogen le conferă un design plăcut, sunt flexibile, iar performanța lor nu este afectată de temperaturile ridicate sau de umbră. Sunt ideale pentru suprafețele mai largi, mai întinse.

Panou Solar hibrid, cu strat amorf

Panou Solar hibrid, cu strat amorf

Panouri solare hibride

Sunt acele panouri ce transformă energie solară atât în apă caldă cât şi în energie electrică. Dețin un modul care are un strat subțire de peliculă solară amorfă în spatele celulelor monocristaline. Stratul suplimentar amorf extrage mai multă energie de la lumina soarelui, în special în condiții de lumină slabă.

Un avantaj al acestei tehnologii este că pierderile care apar de obicei din cauza lipsei de uniformitate a structurilor cristaline prezente pe suprafața celulei, sunt semnificativ reduse.

Aceste panouri nu sunt recomandate pentru suprafețe mari de acoperiș și se vând la prețuri mai mari decât panourile fotovoltaice anterioare.

O sursă de orientare cu privire la panourile solare, poze și detaliile tehnice aferente acestora, este Wikipedia (atât varianta în limba română, cât și cea în limba engleză), precum și anumite site-uri de specialitate din afară, precum acesta.

Bine de ştiut: Panouri Solare vs Panouri Fotovoltaice

Deşi scopurile sunt diferite, este posibil să te întrebi care sunt diferenţele dintre acestea din punct de vedere al beneficiilor sau dimensiunii.

Beneficiile panourilor solare sunt similare cu beneficiile panourilor fotovoltaice în ceea ce privește reducerea amprentei de carbon -nu există emisii și noxe. Sursa de energie este inepuizabilă, singurul inconvenient fiind intensitatea luminii solare. Cele două sisteme de panouri solare, odată instalate, nu necesită întreținere costisitoare.

Diferențe între panourile solare termice și panourile solare fotovoltaice țin de dimensiunea acestora. Dacă dorim un randament maxim, pentru panourile fotovoltaice, suprafața lor trebuie să fie cât mai extinsă, în timp ce pentru panourile solare termice, suprafața lor trebuie să fie proporțională cu cantitatea de căldură și de apă caldă de care ai nevoie.

Contactați-ne cu ajutorul formularului din dreapta paginii pentru a afla gratuit totul despre panourile solare de la cei mai buni specialiști!

(Visited 23,247 time, 9 visit today)

2 Comments

 • Sayman January 25, 2017 at 14:35

  Este tare acest site!

 • Alina Socai April 26, 2017 at 18:41

  As dori sa știu mai multe amănunte despre aceste panouri .. De ce le as alege ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×