Puffer

Un puffer este, practic, o acumulare termica inertiala de agent termic care se monteaza intre cazanul pe combustibil solid si instalatia de incalzire pe care o deserveste. In alte cuvinte, este un rezervor mare care stocheaza apa calda si impedica racirea acesteia datorita izolatiei.

Volumul minim recomandat pentru puffer este de 25 litri / 1 kW putere cazan ; cu cat volumul este mai mare (pana la 40-50 litri/kW), cu atat beneficiile in exploatare sunt mai mari. Evident, alegerea unui puffer cat mai mare are si niste constrangeri : dimensiunea spatiului tehnic disponibil (inclusiv usa de acces) si bugetul clientului. Cele mai frecvent utilizate modele de puffer in instalatiile rezidentiale sunt de 800, 1000 si 1500 litri, dar exista si puffere de 5000 litri pentru cazane de peste 100 kW.

Exista mai multe tipuri de puffere :

  • Puffere Clasice (fara serpentina) – sunt cele mai uzuale
  • Puffere cu 1 sau 2 serpentine – care se pot conecta la un sistem de panouri solare ; uneori, pufferele cu 2 serpentine se folosesc si pentru producerea apei calde menajere in regim instantaneu : cele 2 serpentine se conecteaza in serie folosind o teava cu izolatie termica, rezultand o serpentina extinsa imersata in volumul de agent termic din puffer si strabatuta de apa rece de la retea, aceasta transformandu-se in apa calda menajera (acm) pana la iesirea din serpentina
  • Puffere tank-in-tank (sau combi) fara serpentina, cu 1 sau cu 2 serpentine : pentru incalzire si acm. In vasul (tank-ul) interior este acm, iar in cel exterior avem agentul de incalzire de la cazan care este trimis in instalatia de incalzire si care, totodata, incalzeste acm din vasul interior . Serpentinele se pot lega in serie pentru conectare la panouri solare sau serpentina inferioara se conecteaza la panourile solare, iar cea superioara la o centrala murala « numai incalzire » (ca o serpentina de boiler) in vederea producerii acm (in cazul unui sistem multi-sursa : cazan pe lemne + centrala pe gaz + panouri solare etc)
(Visited 609 time, 1 visit today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dupa completarea urmatorului formular veti fi contactat de catre partenerii nostri din Judetul Dvs pentru ofertele personalizate.

Judet

Instalare pentru

Sistem panouri dorit

Cati locuitori

Date personaleDoresc 3 oferte si pentru incalzire electrica

Introducerea datelor nu va obliga cu nimic, datele Dvs sunt in siguranta.

×